Blogi

Vladimir Suuri

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 20.07.2021 16:25

Blogi >>

Eikä vieläkään päästä vodkasta eroon, sillä muistanpa, miten oppikoulun toisella luokan historian tunnilla kerrottiin, miten Kiovan Venäjää vuosina 980-1015 hallinnut Vladimir Suuri, jota sittemmin alettiin sattuneesta syystä kutsua myös Vladimir Pyhäksi, havaitsi, että venäläisille pakanoille olisi hyvä löytää jokin sopiva uskonto. Finaalikierrokselle valinnassa selvisivät ortodoksinen usko ja islam. Vladimir, joka oli viisas mies, valitsi ortodoksseni uskon, koska se suhtautui myönteisesti alkoholiin. Hän tarinan mukaan totesi, että "Venäjän ilo juopotelle, sitä ilman ei voi olla."

 

Minusta tuohon lehtori Maunulan, jota jostain syystä myös Punttiseksi kutsuttiin, kertomaan tarinaan sisältyy melkoisesti Neuvostovastaista neulanpistopolitiikkaa, josta Kekkonen siihen aikaa kansaa varoitteli.  Leimaahan tarina hyvän itänaapurimme kansan juoppouteen taipuvaiseksi. Juuri ennen Putinin hallintokauden alkamista uskomuksessa saattoi olla perääkin. Kun ensimmäisen kerran kävin vanhassa Valamossa, joka tapahtui ennen kuin Putin alkoi raitistamaan kansaa kovalla kädellä, en ollut missään nähnyt niin paljoa erilaisia viinan myyntipisteitä kuin Valamon luostarin portilla.

 

Koulussa ei ilmeisesti siveellisyyssyistä kerrottu sitä, että oli hilkulla, ettei me itäsuomalaiset olla nykyään muslimeja. Nimittäin islamissa Vladimir Suurta viehätti myönteinen suhtautuminen moniavioisuuteen. Kristinuskohan kannustaa pitäytymään yksiavioisuuteen, mutta islamissa sallitaan miehelle monta vaimoa. Esimerkiksi Valdimir Suurella itsellään oli noin 5 kpl virallisia vaimoja ja noin 300 kpl jalkavaimoja. Vladimirin tapauksessa viinan himo ilmeisesti voitti muut himot.

 

Jos Venäjästä olisi tullut muslimivaltio, olisi sieltä tuotu Itä-Suomeen islamin usko. Vladimir Suuren valinnan seurauksena itäsuomalaiset käännytettiin ensiksi ortodokseiksi. Länsi-Suomen väki sen sijaan olisi käännytetty ruotsalaisten toimesta kristityiksi, ja sen seurauksena Itä- ja Länsi-Suomen välinen raja, jota myös osuvasti romurajaksi nimitetään, olisi nykyistäkin selvempi.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi